פרשת אמור- בר מצווה
דבר תורה לפרשת אמור- דרשת הבר מצווה– מפי הקדוש עמיחי רובין הי"ד

סיכום של הרב עוזי חובב בשיחות הרצי"ה קוק זצ"ל
שבת שלום לכולם,
ברשות אבי מורי ואמי מורתי,
נוהגים ברוב קהילות ישראל לקרוא בשבתות שבין פסח לשבועות את המשניות בפרקי אבות.
הסיבה שדווקא בימים אלו קוראים משנית אלה היא כיוון שהן עוסקות בתיקון המידות.
בשבת זו אנו קוראים את פרק ד בפרקי אבות שמתחיל במשנה בשמו של בן זומא.
"בן זומא אומר איזהו חכם הלומד מכל אדם שנאמר: "מכל מלמדי השכלתי"
איזהו גיבור הכובש את יצרו שנאמר "טוב ארך אפים מגיבור ומושל ברוחו מלוכד עיר"
"איזהו עשיר השמח בחלקו שנאמר "יגיע כפיך כי תאכל אשריך וטוב לך "אשריך בעולם הזה וטוב לך בעולם הבא. איזהו מכובד המכבד את הבריות שנאמר "כי מכבדי אכבד ובוזי יקלו".
לפני שנבין את המשנה ננסה קצת לראו ת מי אמרה. כדברי חז"ל "לעולם יהיה בעל שמועה לנגד עינייך". בן זומא – נקרא על שם אביו ללא הזכרת שמו הפרטי. ר' עובדיה מברטנורה אומר "לפי שלא האריך ימים ולא נסמך שיקרא רבי, נקרא על שם אביו".
מקור לדעה זו ניתן ללמוד מהמשנה במסכת חגיגה: ת"ר ארבעה נכנסו בפרדס ואלו הן בן עזאי, בן זומא, אחר ורבי עקיבא. אמר להם ר"ע כשאתם מגיעין אצל אבני שיש טהור אל תאמרו מים מים משום שנאמר: "דובר שקרים לא יכון לנגד עיני" בן עזאי הציץ ומת. עליו הכתוב אומר "יקר בעיני ה' המותה לחסידיו" בן זומא הציץ ונפגע.
במסכת ברכות כתוב "משמת בן זומא בטלו דרשנים" כפי שרואים במשנה בפרק ראשון בברכות נאמר "עד שדרשה בן זומא" משנה שקוראים אותה בהגדה של פסח. בהמשך הגמרא אומרת "הרואה בן זומא בחלום יצפה לחכמה".
ועוד נאמר במסכת ברכות.
"בן זומא: כשרואה אוכ לוסין בהר הבית אומר ברוך מי שברא את אלו לשמשני"
מכל המקומות בהם כתוב על בן זומא עולה שמדובר בתנא חכם מאוד, יחיד ומיוחד אפילו בדורו.
ולגוף המשנה: המשנה מדברת על ארבעה דברים מרכזיים שמשפיעים על האדם חכמה, גבורה, עושר וכבוד. דברים שבת פרשת אמור דרשת בר מצווה עמיחי רובין הי"ד שאנו נפגשים איתם כל הזמן והם כל כך מוכרים לנו ובטוחים שאנו יודעים להעריך אותם אפילו לרצות אותם. המשנה כאן אומרת דברים לכאורה יפים, אך הם לא נראים כ"כ מציאותיים.
הרי כל אחד יודע שחכמה נמדדת לפי הידע של האדם וכמה רוצים לשמוע את דבריו של האדם. גם ידוע שעשיר הוא אדם בעל נכסים רבים וכן בשאר הדברים.
המהר"ל ממקד את הנקודה אותה המשנה מחדשת לנו, אנו רגילים להסתכל על תכונות אלו באופן יחסי ובהשוואה לאחר ואילו משנתנו מלמדת אותנו צורת הסתכלות אחרת לחלוטין, להסתכל על תכונת החכמה והעושר.